De lfa op een andere manier in de media!

MisjaB.nl oog voor stijl

HANNEKE & LISA IN AMSTERDAM

Op de Nieuwendammerdijk in Amsterdam ontmoet ik Hanneke en Lisa, moeder en dochter. Het is er heel rustig en stil, ongetwijfeld ook omdat het een zondagochtend is. Je waant je in een klein pittoresk dorpje. Het is bovendien een prachtige, zonnige najaarsdag. Beiden wonen vlakbij en zijn op weg naar Liever Hier, hun favoriete koffie adres in de buurt. Lisa: “Vooral omdat ze er zulke heerlijke vegan taartjes hebben.”

ONDERNEMERS

Moeder en dochter zijn allebei zelfstandig ondernemer, Lisa: “Ik run sinds kort m’n eigen praktijk – Lisa Augustijn – in coaching- en lichaamswerk. Mijn moeder is mijn grote voorbeeld, ik vraag regelmatig advies aan haar want zij heeft tenslotte al veel ervaring als zelfstandige.” Lisa is net als haar moeder ook creatief. Lisa: “Mijn moeder heeft me vroeger wel geleerd en geholpen om kleertjes te maken voor mijn poppen. En voor mijn fietsreis heb ik zelf tassen ontworpen en op maat gemaakt voor mijn fiets.” Hun beider creativiteit kwam ook goed van pas toen Lisa niet zo lang geleden een eigen huis kocht. Lisa: “We hebben samen een plan gemaakt voor een nieuwe indeling, ook van de keuken en de badkamer. Mijn moeder heeft daar een goed inzicht in.” Hanneke: “Het was af en toe best zwaar, zoals het slopen van muren. We hebben uiteraard wel hulp gehad van installateurs. Maar we hebben er veel plezier aan beleefd.”

AMBACHTSVROUW MET EEN MISSIE

Hanneke studeerde Mode aan de Kunstacademie in Den Bosch. Na haar studie werkte zij als ontwerpster voor grote firma’s, maar voelde zich daardoor een ‘mini pion’ in het geheel. In 1986 hakte zij de knoop door, begon voor zichzelf en ontwierp en maakte een hele collectie in leer. Hanneke: “Mijn specialisatie in leer is niet zo verwonderlijk, want mijn opa komt uit een familie van leerlooiers. Toen het begin jaren 90 in de detailhandel wat moeilijker werd ben ik gestopt met het maken van een collectie in allerlei maten en ontwierp alleen nog voor particulieren ‘op het lichaam’.” Daarnaast maakte zij leren kleding voor veel couturiers als Edgar Vos, Frans Molenaar en Mart Visser. En gaf jarenlang vaklessen aan de Meester Opleiding Coupeur. Toch bleef ze zoeken naar een manier om al haar kennis – vooral over het verwerken van leer –  te kunnen delen.

MIJN PASSIE IS HET MATERIAAL, MIJN MISSIE IS KENNIS OVERDRAGEN

Hanneke: “Doordat mijn man na een lang ziekbed op jonge leeftijd overleed, realiseerde ik me des te meer dat ik mijn kennis wilde delen. Ik ben toen de opleiding 1ste graad docentschap aan de Breitner Academie (onderdeel van de AHK) gaan volgen. Daarna ben ik gestart met mijn eigen opleidingsinstituut: de Leather Fashion Academy. Het is heel fijn om – met duurzame materialen, waar ik ook voor sta – mooie dingen te kunnen maken voor mensen. Maar het is toch anders om ook mijn brede kennis over het verwerken van leer te kunnen overdragen. Dát is echt mijn missie. Daarom ben ik begonnen met het opbouwen van lesprogramma’s waarin ik mijn eigen ervaring meeneem. Onlangs kreeg ik van een van mijn studenten een geweldig compliment. Hij zei: “We leren niet alleen over het materiaal, jij bént het materiaal.” Inmiddels is Hanneke’s opleiding bekend in binnen- en buitenland. Hanneke: “Momenteel is er een student uit Italië die weliswaar zijn mode opleiding heeft afgerond. Maar patroon-technisch nog beter wil worden en daarom door zijn baas geadviseerd is om een jaartje bij mij te studeren.”

IJSLAND

“De broek die ik vandaag aan heb is gemaakt van vissenleer, het is huid van een zeewolf. Vissenleer is – naast rundleer – een van de sterkste leersoorten die er bestaan. Ik wil alleen nog werken met materialen waarvan ik weet dat ze duurzaam zijn en op de juiste manier gelooid worden. Dit vissenleer koop ik van een looierij uit IJsland. Zij gebruiken uitsluitend de drie soorten vissen die rondom IJsland voorkomen: zalm, kabeljauw en zeewolf. Transport is dus niet nodig. De structuur van deze huid is glad, de vlekjes horen erbij. Het zijn kleine stukken leer en worden daarom meestal gebruikt om er accessoires mee te maken. Maar mijn uitdaging zit er in dat ik met al die kleine stukken tóch een patroon kan maken voor een broek, waarbij het patroon zowel links als rechts hetzelfde is. Mijn grootste wens is trouwens om de mensen van dit bedrijf in IJsland eens te ontmoeten.”

LEER GELOOID IN DE ACHTERHOEK

Zolang er vis en vlees gegeten wordt kunnen we beschikken over leer. Hanneke: “Laten we het gebruiken, het is een restmateriaal, de huiden belanden anders met tonnen op een afvalberg. Ik vind het wel belangrijk dat het leer op een zo duurzaam mogelijke manier gelooid en geverfd wordt. In Nederland betrek ik leer van de Achterhoekse leerlooierij Vitelco uit Lichtenvoorde, een bedrijf dat oog heeft voor duurzaamheid, maar ook voor dierenwelzijn. Zij werken uitsluitend met biologisch afbreekbare looistoffen. De verf die zij gebruiken is op waterbasis. Het water dat nodig is voor dit proces wordt gezuiverd en hergebruikt. Het leer dat op deze manier verwerkt kan worden in een kledingstuk gaat jaren mee, deze broek gaat mij overleven!  Bovendien kun je zo’n kledingstuk – mocht het model niet meer zo goed bevallen – altijd laten veranderen.”

HARD TEGENOVER ZACHT

Hanneke: “In de winter draag ik graag leer in combinatie met wol. Ik heb daarom deze trui speciaal gemaakt om bij deze broek te dragen. Suede combineer ik graag met leren schoenen. Het tasje ‘van de dag’ heb ik tweedehands gevonden. De aquamarijn ring is gemaakt door de fantastische ambachtsman Arnold Bakker.

MAATWERK?

Voor het geval je iets op maat wilt laten maken: daarvoor kun je ook terecht bij de Leather Fashion Academy.